Vad fan hände? Vad händer nu?

fredag 26 mars 2010

Nötmix

Inte sällan blir det oavsiktliga, det aningslösa, till den mest sublima humor. Komiska små mästerverk, för bra för att vara genomtänkta. Exemplen finns överallt.

Bioannonsen för filmen Eastern Plays. "En bättre bulgarisk film kommer du inte att se i år". Många bottnar. Bottenlöst komiskt.

eller som när den textade översättningen av repliken "I like the way she handle the Scotch" renderade i "Jag gillar sättet på vilket hon hanterar tejp"....i sammanhanget svårt roligt.

Här hade jag ocks tänkt att visa ett fotografi på ett påskblomsterarrangemang förevigat på konsum vid Brommaplan. Men den där kabeln som går från mobilen till datorn är i skrivande stund så oerhört försvunnen som en sådan sladd någonsin kan bli. Visualisera istället liljor i vas, på vasen en ditlimmad porslinskyckling med långa randiga poplinbyxor och lågskor. Varför gjordes den? När jag tänker på att någon kommit på ¨konceptet, ritat ner det, sålt in det och låtit tillverka skiten bubblar garvet under dubbelhakan.

När blir konstigt roligt och varför? Varför gör jag på mig när Elaine skrattar åt den där Pez figuren? Varför lirar konstigt och roligt så bra ihop?

Jan Stenmark har det. Köpte hans senaste "Du och Jag" som väntebok på Arlanda. Han skruvar är otagbara.

"Ni undrar förstås varför jag bär omkring på en golvlampa här i skogen - sådan är min läggning"

Vit månad. Blå själ.
Jag snärjde in mig i ett impulsivt löfte som blev till en verklighet som nu biter mig i arslet. En vit månad! Och detta mitt i en arbetsintensiv period med för mycket att göra, med lite jobbigt runt hörnet, en viss befogad ängslan och lite annat skit. Lite fredaglull skulle med andra ord sitta som en smäck runt en näck. En bärnstensfärgad single-malt och en Imperial Ale skulle göra så gudagott i min försakade gom och själen skulle dansa en galen gök. Men vitt ute, vitt inne och på den trettonde dagen... vitnande knogar på knuten näve.

Jag behövde därav akut förströelse i form av bra TV. Så vad bjuder min TV-fredag? Jo, en tablå från sodom skapad av djur. På prime time bjuds konståkning, Så ska det låta, Skavlan, Engelska trädgårdar, Petra Mede Show (dough), Lets dance och Stargate Universe.

Men.... en vit månad på tjugotre år. Det är ett såväl medicinskt som socialt experiment.....man bör klara. Eller hur!?

Saltön
Saltön har blivit viktig i Sverige. Det är där vi står idag.

Återkommer med en utläggning om nöjesparker och sådant som hör därtill. Åkattraktion är för övrigt ett roligt och konstigt namn på karusell.

Törstig

torsdag 18 mars 2010

Genom fönstren - Fåglar!

Skatbo ger Skarbo frågor
Ett skatpar har börjat att anlägga ett boende i trädet nedanför vårt arbetsrumsfönster. Jag känner inte skatorna vid namn men har ändå tagit mig friheten att beskåda deras vedermödor "von oben". Frågor uppstår.

Skatan är som bekant ett monogamt djur. Hur knyter fjäderfän hymens band? Hur träffades just dessa två "nybyggare". Gick de ut ett par gånger först? Gick hon i sta efter deras amorösa möte utanför Bromma Fitness eller var det något i luften den kvällen, något de kände att de kunde bygga vidare på? De vägrar svara.

Hur tar de sedan upp frågan och bestämmer gemensam bostad? Älskling, jag är trött på att ha bostadsfrågan hängande i luften och har härmed ett förslag. Jag vet ett segt plommonträd vid Stopvägen 93 nära buskage och träddungar, mellan bostadshusen. Vi har allt vi behöver av mask, grovsop och till det bra kommunikationer samt ATG ombud på Brommaplan. Älskling ett bo mitt bland husen! Vi kommer att störa varenda jävel när barna kommer i vår. Vi kommer att jävlas riktigt duktigt älskling! Ska vi slå till?

Till byggarbetsplatsen levereras alltid kvistar som är exakt lika långa. Hur hittar de kvistar som är exakt lika långa i snöbeklädd terräng, utan tillgång till, samt vetskap om, handhavande av små cirkelsågar och detaljister för ändamålet. Vid en första anblick rör det sig om tusentals små kvistar samlade i ett intrikat system. Insamlingen och byggandet går därtill fort. Kan skatan dela kvisten med näbben? Finns det ett förråd? Eller är det bara med sisu och kärvhet som den letar tills den hittar rätt virke, flyger hem det, bygger på och vilar någon timme innan gryningen. Unnar sig på sin höjd en mask. Skatan är en doer. Bara en gång har jag sett skatan varit tvungen att returnera sin kvist. Då en vattenskadad pinne avsedd för köket.

Det som slår mig är att när skatan är i färd med att placera kvisten i det för hemmet adekvata platsen så börjas ett fasligt finlir. Skatan placerar kvisten, tar bort den, ändrar, begrundar, ändrar på nytt. Hur tänker den då? I termer av konstruktion, funktion, estetik och/eller miljö. Hur intelligent kan en skata vara? Chansar den bara? När vet de att boet är klart.. "åsså kvist 3227 där, då ska det vara klart". Eller?

Snart kommer nog s(k)atbarna. Skatbarn låter svårt högt mellan 03,00 och 06,20. Det kommer dock att bli näpna klipp från matning i motljus. Kanske förevigar dem vid något fredagsmys medelst sällskapsspel. Förhoppningsvis inte plockepinn.

Den lika charmiga som störda hackspetten Frank
Vi har fler fönster. Från sovrumsfönster och altan kan vi sikta och lystra till kvarterets driftkucku. Vi kan kalla honom Frank. Frank har alla förutsättningar att leva ett bra och värdigt liv. Han är vid full vigör. Me har uppenbara problem med synen, den kognitiva perceptionsförmågan samt förståndet. Det är en speciell kille. Frank gillar inte att hacka i träd eller trä. Frank hackar i grejer som låter kul. Plåt, plast, cyklar, marken ibland tror jag. Jag drog min slutgiltiga slutsats om Frank efter att ha spottat honom i ett träd, för en gångs skull hackandes i trä, dock i en fågelholk med ett redan befintligt hål i. Ibland lät det "hack" (tråkigt trä-ljud enligt Frank) ibland ingenting alls då Franks huvud liksom gick rakt in i holken. Frank är ändå en av de härligaste djuren vi har i träddungen utanför....följt av ett rådjurspar som går samma väg (till jobbet?) dagligen. För mycket holk Frank?

Other kind of birds
Väntade på tåg. Passade på att äta frukost på centralen. Satt i ett café med ett panoramafönster mot verkligheten, Stockholm, lördag morgon, med utsik över entré och delar av bakgård på Royal Viking Hotel. I blickfånget kom helt plötsligt två stycken ganska uppseendeveckande och någonstans vackra kvinnor. Långa, mörkhyade och med attribut och manér som påminde mer om privatfest än glamour. Nätstrumpor, högklackat, skinnkjol, den lilla väskan, skinnjacka, bling-bling och med sminkningar som tagna ur en Matisse-målning. En kreation som i mångt och mycket mycket matchade de rökdon och de folkpilsner nattfjärilarna höll i sina handskbeklädda labbar. De stod ett tag samlat och ondgjorde sig över några Svenssons på väg in i verkligheten (yes, melodifestival och kyckling idag). Jag började så smått reflektera över deras längd. Långa var dom. Under tiden den ena "tjejen" "hustlade" en klient stod den andre kvar med något nödbett i blicken. Då halade denne ner trosan varvid hotellets väggar, sekunden senare, fick erfara en stråle som inte under några omständigheter var behäftad med prostataproblem. Det var en snabbt övergående och lite spännande, närmast Lou Reed aktig, matiné-föreställning, en trans-eritrean-express upplevelse tillika rivstart på en trevlig dag i idrottens tecken.

måndag 15 mars 2010

Paus

Min kära gamla mormor gick bort igår. Hon har varit dålig länge men i sin krafts dagar en trygghet i mitt liv. Min familj sörjer idag. Jag återkommer.

Hej då Märta

söndag 7 mars 2010

Rubriker i kort-kort

Stannfåglar i krismöte
Den extremt ihållande vintern håller på att "knäcka" några av våra mesta stannfåglar. Även de tjurigaste, med skägg, burrar misstroget upp sig och spottar frön. En utbrytargrupp av gråsiskor och gulsparvar har redan gått över till den allt större gruppen strykfåglar och det ryktas om att fler, bland den 65 000 rödhakar tänker migrera och förbli flyttfåglar. En sidensvans uppger i förbifarten" Nog fan har man varit med om kalla vintrar, men det här är ju för fan helt jävla sjukt, och ni ger en talgboll - för helvete tänk".

Postkodslotteriet i blåsväder
Nästan 400 miljoner sålda lotter i veckan och en vinst på nära sex miljoner kronor i timmen "är inte ens nära för att täcka våra administrativa kostnaderna" säger den för dagen uniformerade företrädaren för Svenska Postkodlotteriet. "Vi siktar nu in oss på nya målgrupper och börjar vid årsskiftet att sälja till djur samt till personer som till vardags saknar fast hemvist". Ännu obekräftade källor avslöjar att de fem personer i Sverige som ännu inte nötts ner av direktreklamskampanjerna kommer att tvingas att retroaktivt "handla sin kvot" och vagabonder och drinkare som till vardags för en ambulerande tillvaro kommer att tvingas att skriva sig på temporära eller vakanta postnummer. En kritisk lokalreporter i Grängesberg har under mystiska omständigheter förlorat en fot efter att ha avslöjat att den enda vinnaren av nästkommande "Jackpot" heter Knatte Fnattesson-Typ på postnummer 3t4 C8X.

Carola ångrar inte val av present- fadderbarnet ångrar Carola
Carola ångrar inte beslutet att ge bort en flaska Boss "Soul" till sitt nödställda fadderbarn på Haiti. I SVTs morgonsoffa försvarar hon den missriktade kritiken med följande uttalanden " Vi går omkring och tror att de inte har kläder eller är moderna, det är de ju" samt "ingen annan än jag vet hur mycket pengar jag har gett 15-åringen". Efter att vår redaktion följt upp vad som hänt med pojken visade sig att han varken haft någon nytta av parfymen eller haft någon användning för pengarna. Han berättar att det nu saknas bra "moderna" uteställen samt modebutiker i Port-Au-Prince på grund av att dom har rasat ner i marken, eller gått av på väldigt många ställen, efter en riktigt stor jävla jordbävning. Något vi låter förstå påverkar de många unga, modernt klädda vivörerna att till fullo begagna sig av cologner och drickspengar. Dessutom säger han att "Parfymen luktar skit, cederträ är så 1998".

Vad hände med Stinas Kyckling?
Allt fler undrar vad som hände med den tidigare så populära "Stinas Kyckling". Det ryktas om att den gått under jorden. Den siktades tydligen bara för ett par månader sedan i trakterna av Tidaholm. Tämligen berusad.

Bridgeblandning bli ny-indie
Efter att "På Spåret" föryngrats och nu håller sig med tuffa programledare, tufft indieband och tuffa indieartister har nu den "mossiga" "Bridgeblandningen" hakat på trenden. Den lilla lakritsstaven med grönt överdrag ska nu utgöra motivet till "backdroppen" på Animal Collectives europaturné.

Bara två år men ändå modebloggare
Expressen Klick, Nöjesguiden och Rodeo håller sig med allt yngre modebloggare. Den allra yngsta "Baby" är enligt uppgift endast två år. Företrädarna för tidningarnas huvudägare ser inget konstigt med att förnya eller föryngra formatet. På fråga om "Baby" verkligen är kapabel att skriva svarar Jessie La Morzzo "Det kunde ju inte dom andra heller -de gamla kärringarna".

Köer. Köns historia. Köns framtid.
En mängd undersökningar visar att kön. Även fortsättningsvis kommer att se ut så som vi känner den, dvs personer som står på led för att vänta på sin tur att betala något eller erhålla en tjänst. Skillnaden mot nu är att medelålders män, med näsblås, leasingbil och cologner och skit inte längre kommer att kunna gå före för i kön att de har ett viktigt arbete. Alla i hela världen verkar tycka att just detta kommer att bli en sanslöst bra grej.

Är katt mer ”indie” än hund?
Redaktionen har en känsla av att katten är mer indie än hund. Bakom detta påstående finns ingen klinisk prövning eller vetenskapliga belägg. Bara en skön känsla för feeling.

Alla pingisspelare var bra när dom var unga.
Efter åtta år av kvalitativa- och kvantitativa studier av länets pingisspelare framgår med klar tydlighet att alla "var bra, eller bland de bästa i sin åldersgrupp" när de var unga. Slutsatsen måste vara att alla som inte var bland de bästa i sin ålderklass (se 200 personer) tvingats att upphöra med sin idrott av svenska bordtennisförbundet.

Bagges bröllop blir pussel.
Ska vi slå vad?