Vad fan hände? Vad händer nu?

söndag 28 februari 2010

En klassiker med snits och snajd

Lättast att göra och lättast att älska. Idiotsäker anrättning under förutsättning att man inte slarvar med ingridienserna och handhavandet. Var nykter hela vägen till uppläggningen.

Tryffelpasta med skogskalle, parmesan och färskriven svartpeppar

på arbetsytan vill jag se

Pasta av bättre märke. Ej färsk (smakar inte bättre). Det är bara foccaciakillar och Art Directors med hästsvans som insisterar på färsk pasta. Italienarna äter samma torrpasta som vi. Färsk pasta är enkom förbehållet Bosse Hagström och de som har vett att hålla sig med en gammal matmatrona från det gamla landet. Barilla funkar gott eller Zetas ambitionsvariant.

Tryffelolja (måste här). Har ni inte tryffelolja? Investera i detta kärlekselixir. Jag garanterar att pastan aldrig kommer att smaka så förföriskt. Köp något dyrt och drygt. Räkna med 150 pix för en liten flaskstackare. Du blir snäppet tuffare med tryffelolja (italiensk talesätt).

Svartpeppar. Ska malas från bra kvarn eller mortlas med kräm och kärvhet.

Parmesanost. Ska vara märkt på rätt sätt. "Rivosto" är inte att rekomendera här.

Olivolja.

Färsk oregano och persilja.

Flingsalt.

Svampbuljong/fond (kan undvikas)

Torkad Karl-Johan alt trattisar. Torkad svamp läggs i blöt och steks på låg till medelhög värme ganska länge i rapsolja och smör medelst salt och peppar. Se till att svampen inte är för uppblött vid stekning.

Gör så här. Snälla.

Koka upp rikligt med vatten i en stor pastagryta. Tillsätt en tärning/skvätt svampuljong. Ner med pastan. Upp med pastan i durkslaget när den har rätt tuggmotstånd (när den skriker aj). Behåll lite av pastavattnet i grytan. Tillbaka med pastan i grytan. I med en näve parmesan, rikligt med svartpeppar, salt, tryffelolja efter smak, en matsked olivolja, hackad persilja och den uppstekta svampen. Rör om och låt stå en halv minut. Smaka av. Lägg ev till lite salt. Lägg upp. Garnera med färsk oregano(alt timjan), färskriven parmesan, svartpeppar. Drick ett härligt rödvin. Argumentera som en italienare. Älska som en nordbo.

Herr Ober

6 kommentarer:

  1. Jag är av åsikten att tryffelsmaken tenderar att ta över hela anrättningen. Alltså: Easy on the Tryffel!
    /Göran A.

    SvaraRadera
  2. ingredienser

    /Inte snobb men ska det vara fint ska det även stavas rätt ;-)

    SvaraRadera
  3. Bjöd svärmor på detta igår och det blev mycket uppskattat! Provade Zetas billiga tryffelolja som jag faktiskt tyckte var utmärkt, inte alls lika "parfymig" som jag tycker många av de dyrare oljorna kan vara. Drack också ett gott sangiovese vin till- Grove Street, ett perfekt pasta vin som jag kan rekommendera. Till efterrätt mixade jag ett paket frysta hallon med en trea grädde och lite florsocker, blir vansinnigt god glass av det.

    SvaraRadera