Vad fan hände? Vad händer nu?

söndag 28 februari 2010

Receptbelagt

Ärade buksvågrar och mattanter.

Glädjen att äta, laga och tala om mat sägs växa i takt med midjemått och plånbok. Fel. Vällagad och god mat äro bra för både hushållskassa och buk. Det är lunchhaken "nära" jobbet som krymper er garderob. Jag inspireras av alla "kök", låter recepten anta tankeform innan jag kanaliserar snålvattnet till egenhändigt skapad symfonier (alt kakafonier). Jag kokar soppan på erfarenhet, intuition och några kryddmått galenskap. Oftast smakar soppan soppa, ibland bara spik och någon gång som en otagbar forehandsflip (bra alltså). Här är en av de mer lyckosamma försöken under året.

Lergrytskackel med äpple och citron (eller Skabbes kalkonchock)

I detta recept för typ 4 används

500-700 gram Kalkonbröstfile (kan ersättas av svinkött som skinkstek)
Basmatiris för 6 pers
3-4 äpplen
1 citron
1 purjolök
1 tumme färsk ingefära
1 liten chilifrukt
ett gäng färsk korianderblad alt ett nyp persilja
5 teskedar "minced ginger" (inlagd och hackad ingefära på burk)
1 tesked grön currypasta
1 burk Creme Fraische (min 15 % helst 34% med tanke på såsens konsistens)
olivolja
citronpeppar
salt
peppar

Marinad
Fyll en liten plastpåse med ett rivet äpple, två msk olivolja, 1-2 cm hackad chilifrukt, salt, peppar, massor med minced ginger och lite citronsaft. Sänk köttet i påsen. Knåda in jämnt, hårt och med emfas. Låt stå i kylskåpet en timme. Ta en pilsner.

Grytan
Lergrytan ska vara sänkt i vattenbad ca 30 min före bruk. Lägg därefter i köttet. Fyll grytan med grovt skivade äpple, citronskivor, stora purjolöksstavar, lite chili, färska flarn av ingefära, mer citronsaft, koriander och/eller persilja. Salta och peppra rikligt.

Ugn
Köttet ska vara genomstekt men saftigt (vi snackar ju pippi eller fläsk). Skulle tro att 45 min i 220 grader är ungefär rätt. Kontrollera några gånger. Om köttet inte är klart och gästerna väntar, tranchera köttet och lägg det överst i grytan. Ta ut det när bitarna är genomstekta men inte torra.

Finish och sås
Ta ut och skär upp köttet. I den här rätten får ni tyvärr ingen skön stekyta om ni inte chansar på att använda en öppen gryta/form (ej provat) . Grytan har nu ansamlat en ganska intressant sörja av smaker och äppeldofter. Häll över saften i en stekpanna samt mosa ur mer vätska genom en sil tills ni får en härlig fond. Gör en sås på fonden med creme fraische, calvados och lite currypasta (ev lite dijon). Såsen är nästan vit, smakar en hel del äpple. Se nu till att våga salta och dunka på med sprit (i såsen). Såsens smaker blir mildare till riset. Smaka av tills ni är hemma. Såsen ska vara alldeles slät och äppeldoftande (blir ganska het av chilin så se upp om ni är känsliga med det eller undvik helt).

Servera med ris (inte överkokt nu bara, alltid lite mindre vatten än angivet) och några kvistar grönt.

Ett gott vitt vin med lite smörtoner borde passa bra till, dvs en chardonnay utan för mycket ek i.
Nu femmilen.

Herr Ober

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar