Vad fan hände? Vad händer nu?

onsdag 3 februari 2010

En jeremiad for the road

Ursäkta. Skulle jag kunna ondgöra mig endast något litet? Tack. Gulligt.

Jag la märke till att "Landet Runt", en av statstelevisionens sista utposter, har fått ny hårfärg och pimpats upp inför decennieskiftet. Ytterligare en svårt osexig, men sevärd tv-klassiker, har "föryngrats". Och det är ju själva satan. Programets förmodade publik, företrädelsevis personer som pröjsade licens redan på "hörnans" tid, skall återigen berövas ett för dem lättbegripligt tv-program med långsamt tempo och välartikulerade programledare. Innebandyfrillorna och hermodskonsulterna har återigen fintat upp 68-rörelsens chefer på läktaren och de ger sig inte förrän varje enskild "tv-satsning" bär samma HM-kostym. Mantrat "tre nya tonåringar framför burken är bättre än tusen russin i kylan" är inte bra. Alls. SVT ska inte konkurrera, de ska fokusera. Inte föryngra utan förbättra. Låt stå.

Ungdomarna kommer nog att "hitta" till SVT om innehållen i programmen är konkurrenskraftiga. En "piercad" programledare är mindre viktigt. När det gäller ungdomskultur och mode så kommer inte "Landet runt" eller "På spåret" någonsin bli skiten. En naturintresserad sextonåring tittar nog mer på kattugglan än på Sleepy som står i skogsbrynet och vänder vax. En normal femtonåring kan inte heller frågorna på "spåret" trots att det är en ironiker som ställer frågorna och att bandet lirat med Hellström.

Så vad beträffar "Landet runt" (statuerar exempel i detta gnäll). Majoriteten av våra unga tittare har inte det minsta intresse av att titta upp från sitt on-line spel för att få spana in tjäderspel i motljus eller näverslöjd från Torshälla. Ungdomarna har inte bett om att baktunga, skitnödiga och politiskt korrekta mediakonsulter ska krumbukta sig och "chansaihop" ett ungt format. Det hjälper inte.

Njut av den moderniserade Jingeln för programmet . Den "indieledigt" klädda programledaren har ett nytt "fräckt bord" och att det första reportaget, om älgar, inte kan bli mer "landetruntigt" än så. Skitnödigt försök till halvskön drift med det "lite töntiga" Landet Runt.

Mer Manchesterbyxa i TV. Mindre Kitty Jutbring.

ps. inga "beat" över vinjetten till Antikrundan. Bitte.

Major Stofil

7 kommentarer:

  1. Haha. Jag gillar också Landet runt. Det töntigaste med Sverige är att inget får vara töntigt.

    SvaraRadera
  2. Håller med fullständigt, Herr Ober.

    SvaraRadera
  3. Du ondgör dig så bra. Mer sånt!
    Public service forever.

    SvaraRadera
  4. Tack, jag är inte ensam.

    SvaraRadera
  5. tyvärr har ju vi gnällgökar väldigt lite inflytande. se på Croneman, han har fortfarande saker att gnälla om i rutan.

    SvaraRadera
  6. Gillar inte Landet runt - men är beredd att dö för principen. Bra rutet!

    SvaraRadera
  7. Croneman - kommmenterar idag "Nya" Landet Runt - och har rakt motsatt åsikt - eller är det frågan om "ironi"??
    http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/johan-croneman-vinterspelen-are-2010-ar-inte-en-kandidat-till-arets-kalkon-tv-det-ar-nog-arets-1.1042868

    SvaraRadera